fredag 5 december 2008

Vårdtagare

Ser att arbetsmiljöverket ska granska arbetsplatser där personliga assistenter och hemtjänstpersonal arbetar. Det sker oftast hos enskilda personer i hemmiljö. Det som förvånar mig att man fortfarande envisas med att kalla den som behöver personlig praktisk hjälp eller hjälp i hushållet för vårdtagare. Hjälp med det man inte kan själv är service - LSS betyder "lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade". En hantverkare som fixar toaletten, värmeaggregatet, kylskåpet mm ger dig service med det du inte klarar själv och hushållsnära tjänster är också service om du inte längre klarar av att utföra vissa hushållsuppgifter själv osv. Men inte kallas personen som får denna service för vårdtagare för det! Konstigt är det att man sedan 1994 inte lyckats ändra attityden till personlig service trots lagstiftarens ambition att personer med funktionshinder ska leva som andra. Vägen från patient till medborgare är lång...

bittan

1 kommentar:

  1. Det är nog så som du skriver, att det är långt. Jag funderar på det här med att få hjälp med praktiska saker som man inte klarar. Jag har en annan god vän som fått avslag på LSS men nu kan få hjälp av kommunens hemtjänst, fast det beror inte på att hon egentligen skulle bli beviljad det, enligt deras regler och riktlinjer, utan på grund av en "hemtjänstassistent", vet ej om det heter så numera, som förstod hennes behov och för att kunna bevilja henne den hjälp hon behöver ändrar lite namn på sysslorna. Är det så det ska vara för att få hjälp?

    Nu är hon nöjd för att få den lilla servicen men egentligen är det fel. Hon vill inte bråka för allt hon ska få och därför blir det så här.

    /Margareta G

    SvaraRadera